Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Η ιστορία του Αγίου Εφραίμ της Νέας Μάκρης


Η ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΕΦΡΑΙΜ (με γράμματα-βιντεο)

  
            Ο Άγιος Εφραίμ γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 14 Σεπτεμβρίου του 1384μ.Χ. Ήταν ένα από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας Μόρφη. Οι γονείς του όταν βάπτισαν τον Άγιο του έδωσαν το όνομα Κωνσταντίνος. Σε μικρή ηλικία ο Άγιος Εφραίμ ορφάνεψε από πατέρα. Από εκείνη την στιγμή η μητέρα του ανέλαβε εξ ολοκλήρου την φροντίδα της οικογένειας. Στην φροντίδα αυτή συμπεριέλαβε και την χριστιανική αγωγή των παιδιών της. Ο Άγιος από μικρός έδειξε ιδιαίτερη αγάπη για τον Θεό και την Χριστιανική πίστη
          Όταν ο Άγιος Εφραίμ ήταν δεκατεσσάρων ετών, στην περιοχή των Τρικάλων γινόταν από τους Τούρκους, υπό τις διαταγές του Σουλτάνου Βαγιαζίτ του 1ου, επιχειρήσεις παιδομαζώματος. Το παιδομάζωμα ήταν το πρώτο στάδιο της δημιουργίας των Γενίτσαρων. Μάζευαν οι Τούρκοι μικρά Ελληνόπουλα, τα έστελναν στην Τουρκία όπου σε ειδικά στρατόπεδα τα μεγάλωναν γεμίζοντας την καρδιά τους αγάπη για τον Αλλάχ και μίσος για τον Χριστό και την Ελλάδα. Αυτά τα Ελληνόπουλα γίνονταν οι φοβεροί Γενίτσαροι, που όπως λένε πολλές μαρτυρίες ήταν σκληρότεροι και από τους ίδιους τους Τούρκους.
     Φοβούμενη η μητέρα του Αγίου ότι θα τον πάρουν και αυτόν οι Τούρκοι, τον συμβούλεψε να φύγει από το πατρικό του σπίτι και να κατευθυνθεί σε περιοχές της Ελλάδας που δεν ήταν ακόμα κάτω από τον Τουρκικό ζυγό. Όταν έφτανε σε μια τέτοια περιοχή, τον ορμήνεψε, να βρει ένα μοναστήρι και να εισαχθεί εκεί ως δόκιμος μοναχός, μιας και η μοναστική ζωή ήταν κάτι που επιθυμούσε και ο ίδιος. Τις συμβουλές αυτές ακολούθησε ο Άγιος Εφραίμ και μετά από πολλούς κόπους έφτασε στο όρος Αμώμων της Αττικής. Είναι το όρος που, στις μέρες μας, στους πρόποδες του είναι χτισμένη η Νέα Μάκρη. Στο όρος είχαν μαζευτεί χριστιανοί ασκητές, και από αυτούς ονομάστηκε όρος Αμώμων, δηλαδή όρος των Καθαρών. Εκεί υπήρχε και το ανδρικό μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Σε αυτό το μοναστήρι κατάφυγε ο Άγιος Εφραίμ και έμεινε έως την ηλικία των 18 ετών ως δόκιμος μοναχός της μονής.
   Στην ηλικία των δεκαοκτώ χρίστηκε μοναχός και έλαβε το όνομα Εφραίμ (όπως έχουμε αναφέρει μέχρι τότε ονομαζόταν Κωνσταντίνος). Μετά δε από λίγα χρόνια χειροτονήθηκε Ιερέας. Στο μοναστήρι περνούσε πολύ λίγο χρόνο. Συνήθως ήταν απομονωμένος σε μια σπηλιά στην περιοχή όπου και ασκήτευε.
     Τα χρόνια περνούσαν και η Οθωμανική αυτοκρατορία είχε υποδουλώσει σχεδόν όλη την Ελλάδα. Στην περιοχή της Αττικής δρούσαν Τουρκικά στρατεύματα υπό τις διαταγές του Εβρενόμπεη. Μέρος αυτών των στρατευμάτων, το 1424, αναπτύχθηκε στην περιοχή του όρους Αμώμων και άρχισε να καταστρέφει, να λεηλατεί και να δολοφονεί, κάνοντας πράξη την συνήθη τακτική των Τουρκικών στρατευμάτων τον καιρό εκείνο. Έτσι έφτασαν και στο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και απαίτησαν να τους παραδοθούν οι θησαυροί του μοναστηριού. Το μοναστήρι όμως ήταν φτωχό και το μόνο που κατάφεραν να πάρουν οι Τούρκοι από εκεί ήταν οι ζωές όλων των μοναχών που σφαγιάστηκαν στην αυλή του μοναστηριού.
     Ο Άγιος την ημέρα εκείνη δεν ήταν στο μοναστήρι. Όταν το επισκέφθηκε την επόμενη, βρήκε τα πτώματα των μοναχών στην αυλή και το μοναστήρι κατεστραμμένο. Αφού φρόντισε για την ταφή των μοναχών, αποσύρθηκε μόνιμα πλέον στην σπηλιά που ασκήτευε. Στο μοναστήρι κατέβαινε μόνο στις μεγάλες εορτές για να λειτουργήσει στην εκκλησία του. Σε μια τέτοια εορτή, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1425 (ημέρα μνήμης της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού), ξαναεπισκέφθηκαν οι Τούρκοι την μονή. Συνέλαβαν τον Άγιο και άρχισαν να τον υποβάλουν σε φρικτά βασανιστήρια προσδοκώντας να τους αποκαλύψει τυχών μυστικές κρύπτες με θησαυρούς που δεν είχαν καταφέρει να ανακαλύψουν. Οκτώ ολόκληρους μήνες ο Άγιος υπέμενε τα φρικτά βασανιστήρια των Τούρκων έως τις 5 Μαΐου του 1426 κρεμασμένος ανάποδα καρφωμένος με καρφιά στον κορμό μιας μουριάς, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο, σε ηλικία 42 ετών.

 
Το δένδρο στο οποίο μαρτύρησε ο Άγιος
Στις μέρες μας στο μοναστήρι αυτό μένουν και υπηρετούν μοναχές. Το λείψανο του Αγίου Εφραίμ φυλάσσεται εκεί και καθημερινά εκατοντάδες πιστών το επισκέπτονται ζητώντας από τον Άγιο την ευλογία και την βοήθεια του. Ο Άγιος με την χάρη του Θεού έχει κάνει χιλιάδες θαύματα. Στον περίβολο της μονής, και προστατευμένη από κτίσμα που χτίστηκε γύρω της, υπάρχει η μουριά πάνω στην οποία ο Άγιος Εφραίμ άφησε την τελευταία του πνοή. Η ηρεμία που επικρατεί στον χώρο είναι κάτι που δεν περιγράφεται με λέξεις. Θα την νιώσετε κι εσείς όταν με την βοήθεια του Χριστού επισκεφθείτε τον Άγιο Εφραίμ στην μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Νέα Μάκρη Αττικής.
    Η εκκλησία μας έχει αφιερώσει στην μνήμη του Αγίου Εφραίμ δύο ημέρες του έτους. Την 5η Μαΐου όπου τιμούμε το μαρτυρικό θάνατο του Αγίου και την 3η Ιανουαρίου όπου τιμούμε την ανεύρεση των ιερών λειψάνων του. Τα ιερά λείψανα του Αγίου Εφραίμ βρέθηκαν με Θεία Παρέμβαση το 1950, 524 ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατο του.
       Ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Αττικής είναι αυτό στο Όρος των Αμώμων (τοποθεσία γνωστή σήμερα ως Νέα Μάκρη). Πολλοί μοναχοί και ιερείς έμειναν εκεί και προσευχήθηκαν στον Κύριο. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας έγιναν μεγάλες και βάρβαρες σφαγές όπου ξεκληρίστηκε το μοναστήρι, ένα από τα θύματα ήταν και ο Άγιος μας. Το 1945 η Μοναχή τότε Μακαρία πήγε στα ερείπια της αρχαίας μονής του Ευαγγελισμού άλλοτε ονομαζόμενης ως Σταυροπηγιακής, του Όρους Αμώμων Από θεία παρόρμηση, διαμόρφωσε ένα κελάκι εκεί και άρχιζε να καθαρίζει τα ερείπια του παλαιού Ναού για να τον ανακατασκευάσει. Εκεί πολλές φορές διαλογιζόταν ότι σε εκείνα τα χώματα είχαν ζήσει κατά την πάροδο των αιώνων Άγιοι Μοναχοί και προσευχόταν να " γνωρίσει ή να της φανερωθεί κάποιος από αυτούς". Μια φωνή στην αρχή σιγανή αλλά με τον καιρό δυνατότερη στην ψυχή της, της έλεγε " Σκάψε και θα βρείς αυτό που επιθυμείς" και θαυμαστώς της είχε φανερωθεί ένα σημείο στο προαύλιο του Μοναστηριού. 
     Έτσι στις 3 Ιανουαρίου 1950 έχοντας έναν εργάτη για άλλες εργασίες στο μοναστήρι τον έβαλε να σκάψει στο σημείο όπου την υποδείκνυε η ψυχή της. Ο εργάτης ήταν αρνητικός ήθελε να σκάψει οπουδήποτε αλλού παρά σε αυτό το σημείο, τελικά μετά από τις εκκλήσεις και τις προσευχές, ο εργάτης πείστηκε και ξεκίνησε να σκάβει. Το σημείο εκεί είχε ένα μισογκρεμισμένο τζάκι, τοίχο κ.α πράγματα που έδειχναν ότι εκεί κάποτε υπήρχε κελί κάποιου μοναχού. Φτάνοντας το 1,70 ύψος σκάψιμο βρέθηκε το πρώτο εύρημα.. Ένα κεφάλι.. και όλος ο τόπος απόκτησε μια ευωδιά.. ( ήταν 3/1/1950 ώρα 9 το πρωί) σιγά σιγά και με προσοχή ή Ηγουμένη Μακαρία έβγαλε όλο το σκήνωμα και το τοποθέτησε σε μία θυρίδα που ήταν πάνω από τον τάφο.
Ήταν φανερό ότι επρόκειτο για κληρικό γιατί το ράσο του είχε παραμείνει άθικτο. Το βράδυ, διαβάζοντας τον εσπερινό η Ηγουμένη άκουσε βήματα.. Ο ήχος ερχόταν από τον τάφο.. μετά απο τον περίβολο και έφτασε ως την πόρτα της εκκλησίας.  Εκεί πρωτοαντίκρισε τον Άγιο, ψηλός με μάτια μικρά στρογγυλά, με μακριά μαύρα γένια που έφταναν στον λαιμό, ντυμένος με την μοναχική αμφίεση. Στο ένα χέρι είχε μία φλόγα και με το άλλο ευλογούσε. Ο Άγιος ζήτησε να τον βγάλουν από αυτή την θυρίδα που το είχαν. Την επόμενη κιόλας μέρα η Ηγουμένη καθάρισε τα οστά και τα τοποθέτησε σε μια θυρίδα στο Ιερό του Ναού. Το ίδιο βράδυ φανερώθηκε στον ύπνο της ο Άγιος και την ευχαρίστησε και της φανέρωσε και το όνομα του "ΕΦΡΑΙΜ ".


πηγη:agiosefraim.webnode.gr

Προσευχες για να εχουμε καλυτερη υγεια



                        Ευχη  εις  ασθενουντα

                        Του Κυριου δεηθωμεν

Δεσποτα Κυριε Σαβαωθ , ο Θεος ημων, ο Πατηρ του Κυριου ημων Ιησου Χριστου, ο επι των Χερουβιμ καθεζομενος, και υπο των Σεραφιμ ανυμνουμενος ο εν υψηλοις κατοικων, και τα ταπεινα εφορων ο ανατελλων τον ηλιον επι πονηρους και αγαθους, και βρεχων επι δικαιους και αδικους ο διακρατων και διακυβερνων αρρητω δυναμει και σοφια πασαν την κτισιν, και πασαν πνοην ο παιδευων και παλιν ιωμενος δεξαι με προσερχομενον τη ση αγαθοτητι, και μη βδελυξη με τον αμαρτωλον αλλα επακουσον της φωνης της δεησεως μου, και εξαποστειλον βοηθειαν εξ αγιου κατοικητηριου σου, σπλαγχνισθεις επι τω πλασματι των χειρων σου, ο παντων τας προσευχας επακουων, και ιασαι τον δουλον σου(….τον δεινα) εκ της συνεχουσης αυτόν ασθενειας. Σον γαρ εστι το ελεειν και σωζειν ημας ο Θεος ημων, και σοι την δοξαν αναπεμπομεν, τω Πατρι και τω Υιω και τω Αγιω Πνευματι, νυν και αει και εις τους αιωνας των αιωνων. Αμην.

               

                  Ευχη επι πασαν ασθενειαν

                  Του Κυριου δεηθωμεν

Δεσποτα παντοκρατορ, ιατρε ψυχων και σωματων, ο ταπεινων και ανυψων, παιδευων και παλιν ιωμενος, τον αδελφον ημων(..τον δεινα) τον ασθενουντα επισκεψαι εν τω ελεει σου. Εκτεινον τον βραχιονα σου, τον πληρη ιασεως και θεραπειας, και ιασαι αυτόν,εξανιστων από κλινης και αρρωστιας επιτιμησον τω πνευματι της ασθενειας αποστησον απ’αυτου πασαν πληγην, πασαν αλγηδονα, πασαν μαστιγα,παντα πυρετον η ριγος και ειτι εστιν εν αυτω πλημμελημα η ανομημα , ανες, αφες,συγχωρησον δια την σην φιλανθρωπιαν. Ναι, Κυριε,φεισαι του πλασματος σου, εν Χριστω Ιησου τω Κυριω ημων, μεθ’ ου ευλογητος ει, συν τω παναγιω και αγαθω ζωοποιω σου Πνευματι, νυν και αει και εις τους αιωνας των αιωνων. Αμην.

      

                  Ευχη εις παν ειδος ασθενειας

                    Του Κυριου δεηθωμεν

Κυριε ο Θεος ημων, ο τα χρονια και δεινα παθη λογω μονω θεραπευσας, ο την πενθεραν Πετρου πυρεσσουσαν ιασαμενος Αυτος και νυν, Δεσποτα, ιασαι τον δουλον σου(….τον δεινα) από της συνεχουσης αυτόν μαστιγος, ο παιδευων συμπαθως, και ιωμενος αγαθως ο πασαν νοσον και πασαν μαλακιαν αφαιρεισθαι δυναμενος και αναστησον αυτόν από κλινης οδυνηρας και από στρωμνης κακωσεως, επιθεις επ’ αυτόν το φαρμακον του ελεους σου παρασχου δε αυτω τελειαν ιασιν και υγειαν. Ότι συ ει ο ιατρος των σωματων και των ψυχων ημων, και σοι την δοξαν αναπεμπομεν, συν τω Πατρι και τω Αγιω Πνευματι, νυν και αει και εις τους αιωνας των αιωνων. Αμην.

   

      Ευχη των Επτα Παιδων εις ασθενη και μη υπνουντα

                          Του Κυριου δεηθωμεν



Ο Θεος ο μεγας και αινετος και ακαταληπτος και ανεκδιηγητος, ο πλασας τον ανθρωπον τη χειρι σου, χουν λαβων από της γης και τη εικονι τη ση τιμησας αυτόν, Ιησου Χριστε, το επιποθητον ονομα, συν τω αναρχω σου Πτρι, και τω παναγιω και αγαθω και ζωοποιω σου Πνευματι, επιφανηθι επι τον δουλον σου(…τον δεινα) και επισκεψαι αυτόν ψυχη και σωματι, δυσωπουμενος υπο της πανενδοξου Δεσποινης ημων Θεοτοκου και αειπαρθενου Μαριας των αγιων επουρανιων Δυναμεων ασωματων του τιμιου ενδοξου προφητου προδρομου και βαπτιστου Ιωαννου  των  αγιων  ενδοξων και πανευφημων Αποστολων των εν Αγιοις Πατερων ημων μεγαλων Ιεραρχων και Οικουμενικων Διδασκαλων Βασιλειου του Μεγαλου, Γρηγοριου του Θεολογου, και Ιωαννου του Χρυσοστομου, Αθανασιου και Κυριλλου, Νικολαου του εν Μυροις, Σπυριδωνος του Θαυματουργου, και παντων των Ιεραρχων του αγιου Αποστολου πρωτομαρτυρος και αρχιδιακονου Στεφανου , των αγιων ενδοξων μεγαλομαρτυρων Γεωργιου του Τροπαιοφορου, Δημητριου του Μυροβλυτου, Θεοδωρου του Στρατηλατου και παντων των αγιων Μαρτυρων των Οσιων και Θεοφορων Πατερων ημων, Αντωνιου, Ευθυμιου, Σαββα του Ηγιασμενου, Θεοδοσιου του Κοινοβιαρχου, Ονουφριου , Αρσενιου, Αθανασιου του εν Αθω, και παντων των Οσιων των αγιων και ιαματικων Αναργυρων , Κοσμα και Δαμιανου ,Κυρου και Ιωαννου,Παντελεημονος και Ερμολαου, Σαμψων και Διομηδους, Θαλελαιου και Τρυφωνος, και των λοιπων του Αγιου Αποστολου του Νεου και παντων σου των Αγιων και δος αυτω υπνον ανεσεως, υπνον σωματικον υγειας και σωτηριας και ζωης και ρωσιν ψυχης και σωματος και ως επεσκεψω ποτε Αβιμελεχ τον θεραποντα σου εν τω αγρω του Αγριππα, και εδωκας αυτω υπνον παραμυθιας,του μη ιδειν την πτωσιν Ιερουσαλημ, και τουτον κοιμησας υπνω θρεπτικω, και παλιν τουτον αναστησας εν μια καιρου ροπη, εις δοξαν της σης αγαθοτητος αλλα και τους αγιους σου και ενδοξους επτα Παιδας, ομολογητας και μαρτυρας της σης επιφανειας αναδειξας, εν ταις ημεραις Δεκιου του βασιλεως και αποστατου, και τουτους κοιμισας εν σπηλαιω ετη τριακοσια εβδομηκοντα δυο, ωσει βρεφη θαλποντα εν τη νηδυι’ της αυτων μητρος, και μηδολως υπομειναντας φθοραν,εις επαινον και δοξαν της παλιγγενεσιας και αναστασεως παντων. Αυτος ουν, φιλανθρωπε Βασιλευ, παρεσο και νυν δια της επιφοιτησεως του Αγιου σου Πνευματος, και επισκεψαι τον δουλον σου(….τον δεινα), και δωρησαι αυτω υγειαν, ρωσιν και ευρωστιαν δια της σης αγαθοτητος, ότι παρα σου εστι πασα δοσις αγαθη, και παν δωρημα τελειον. Συ γαρ ει, ο ιατρος των ψυχων και των σωματων ημων, Χριστε ο Θεος και σοι την δοξαν και ευχαριστιαν και προσκυνησιν αναπεμπομεν, συν τω αναρχω σου Πατρι και τω παναγιω και αγαθω και ζωοποιω σου Πνευματι, νυν και αει και εις τους αιωνας των αιωνων. Αμην.



        ΨΑΛΜΟΣ 6 (ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΔΑΥΙΔ)


                       ΔΥΣΚΟΛΩΝ  ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

2.Κυριε,φανου επιεικης προς εμε.Μη ελεγξης σε παρακαλω, και μη κολασης με τον θυμον σου τας πραξεις μου, μηδε διευθυνης με την οργην σου κατ’ εμου την παιδαγωγικην μαστιγα σου.Τιμωρησε με φιλανθρωπως.

3.Ελεησε με, Κυριε,διοτι από τας πολλας τιμωριας σου και την συντριβην μου κατακειμαι ασθενης.Ιατρευσε με,Κυριε,διοτι από τον πολυν πονον μου και την βαρειαν λυπην μου μετεκινηθησαν και εκλονισθησαν και αυτά ακομη τα οστα μου.

4.Αλλα και ολοκληρον το εσωτερικον μου, η ασωματος και αυλος ψυχη μου εταραχθη παρα πολύ.Και συ, Κυριε, εως ποτε θα εισαι ωργισμενος κατ’ εμου και θα με στερης του ελεους σου?

5.Μη φευγης και μη με αφηνης,Κυριε, αλλ’ ελθε παλιν πλησιον μου ελευθερωσε την ψυχην μου από την αθλιοτητα,εις την οποιαν ευρισκεται, σωσε με δια τους οικτιρμους και το ανεξαντλητον ελεος σου.

6.Ολιγος μου απομενει της μετανοιας ο καιρος.Και εάν αποθανη τις προτου προφθαση να συμφιλιωθη μαζι σου, δεν είναι πλεον δυνατον να σε ενθυμηται με ελπιδα συγχωρησεως και μετανοιας.Εις τον σκοτεινον δε και ερημον της παρουσιας σου Αδην ποιος θα αναμελψη υμνους εις το φοβερον μεγαλειον σου?

7.Απεκαμα από τους στεναγμους δια τας παρεκτροπας μου.Ελουσα και λουω κάθε νυκτα το κρεββατι μου και βρεχω το στρωμα μου με τα αφθονα δακρυα μου.

8.Κλαιω συνεχως εξ αιτιας του θυμου σου και από την συνεχη ροην των δακρυων μου με επονεσαν τα ματια μου.Κατηντησα να περιφρονουμαι από τους εχθρους μου σαν ρουχον πεπαλαιωμενον.

9.Αλλ’ όχι το ελεος του Κυριου μου είναι αβυσσος πολλη και δι’αυτό θα με προστατευση.Φυγετε λοιπον μακραν από εμε εντροπιασμενοι ολοι οσοι εργαζεσθε την ανομιαν. Δεν σας φοβουμαι πλεον.Διοτι ο Κυριος ηκουσε με ευμενειαν και πληθος οικτιρμων την φωνην, που με δακρυα πολλα του απηυθυνα.

10.Ηκουσεν ο Κυριος την δεησιν μου.Ο Κυριος ευηρεστηθη να δεχθη την προσευχην μου.

11.Ας εντροπιασθουν και ας κυριευθουν από ταραχην και τρομον ολοι οι εχθροι μου.Ας υποχωρησουν νικημενοι και ας κατεντροπιασθουν γρηγορα και παρευθυς.
 
πηγη:το ψαλτηριον του προφητου και βασιλεως ΔΑΥΊ΄Δ μετα συντομου ερμηνειας, Συγγραφευς  ΠΑΝ.Ν.ΤΡΕΜΠΕΛΑ (εκδοσις εικοστη εκτη)