Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Καθημερινή προσευχή από Δευτέρα εώς Σάββατο


ΨΑΛΜΟΣ 95(ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΔΑΥΙΔ)

ΛΑΤΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΣΤΗ ΜΑΣ.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ

1Ψαλατε προς δοξαν του Κυριου ασμα νεον, δια του οποιου να ανυμνουνται αι νεαι προς ημας ευεργεσιαι του.Ψαλατε προς υμνον του Κυριου ολοκληρος η χωρα της Παλαιστινης.

2.Ψαλατε προς τιμην του Κυριου, δοξολογησατε το ονομα του, διακηρυττετε συνεχως και απαυστως από της μιας ημερας εις την αλλην την χαρμοσυνον αγγελιαν της σωτηριας, την οποιαν μας εχαρισε.

3.Αναγγειλατε και καταστησατε γνωστην μεταξυ των εθνικων την ενδοξον δυναμιν του, εις ολους τους λαους τα θαυμαστα και καταπληκτικα εργα του.

4.Διοτι είναι μεγας ο Κυριος και πρεπει να υμνηται εντονως και θερμως είναι φοβερος ασυγκριτως περισσοτερον από ολους τους ψευδεις θεους.

5.Διοτι ολοι οι θεοι των εθνικων είναι δαιμονια,ψευδη της φαντασιας και του διαβολου πλασματα και επινοηματα,ενώ ο Κυριος εποιησε τους ουρανους.

6.Υμνος αγγελικος του μεγαλειου του, και ωραιοτης εκπεμπομενη εκ της αγαθοτητος και της απειρου τελειοτητος του ακτινοβολουν εμπροσθεν του,αγιοτης και εκλαμπρος δοξα απαστραπτουν εν τω ηγιασμενω θρονω και ναω του.

7.Προσφερατε προς τον Κυριον, ω οικογενειαι και φυλαι των εθνων προσφερατε προς τον Κυριον δοξαν και τιμην απαρνουμενοι τα ειδωλα σας.

8.Προσφερατε εις τον Κυριον δοξαν αρμοζουσαν προς το ονομα του σηκωσατε επι των χειρων και των ωμων σας σφαγια, ινα προσφερετε εις τας αυλας αυτου, οπου το θυσιαστηριον των θυσιων και ολοκαυτωματων.

9.Προσκυνησατε τον Κυριον εις την αγιαν αυλην του ναου του.Ας σαλευθη εκ καταπληξεως και φοβου ενωπιον του προσωπου του πασα η γη.

10.Ειπατε μεταξυ των εθνικων σεις οι εξ αυτων προς τον Κυριον επιστρεφοντες, ότι ο Κυριος εβασιλευσε, διοτι ιδου ανωρθωσε και εις ευσεβειαν και διαρκη ειρηνην παρεσκευασε την οικουμενην,ητις πλεον δεν θα σαλευθη. Ο Κυριος θα κρινη τους λαους με ευθυτητα και δικαιοσυνην,ουτω δε πας σαλος και ταραχη εν ταις κοινωνιαις θα καταπαυση.

11.Ας ευφρανθουν οι ουρανοι, ας σκιρτηση εξ αγαλλιασεως η γη, ας σαλευθη η θαλασσα χορευουσα μαζι με ολον το περιεχομενον και πληρωμα της.

12.Ας χαρουν αι πεδιαδες και όλα οσα υπαρχουν εν αυταις.Τοτε θα σκιρτησουν από αγαλλιασιν όλα τα δενδρα του πυκνου δασους.

13.ενωπιον του Κυριου, διοτι ερχεται,ερχεται δια να κρινη την γην και βασιλευση επ’αυτης.Θα κρινη την οικουμενην με δικαιοσυνην και τους λαους με την φιλαληθειαν του και την πιστην τηρησιν των υποσχεσεων και απειλων του.


ΨΑΛΜΟΣ 96(ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΔΑΥΙΔ)

ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΚΑΙ Η ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ.

1.Ο Κυριος ανελαβε την βασιλειαν.Ας σκιρτηση εξ αγαλλιασεως η γη ας ευφρανθουν αι πολλαι ανα την Μεσογειον νησοι και αι ομοιαζουσαι προς νησους οδοντωται ακται,αι υπο εθνικων κατοικουμεναι.

2.Νεφελη και γνοφος βαθυς τριγυρω του απλουται, συμβολα της απροσιτου και ακαταληπτου φυσεως του,δικαιοσυνη και αποφασεις δικαιαι είναι το θεμελιον και ο στυλοβατης του θρονου του.

3.Πυρ που θα κατακαιη παντα πολεμιον του και θα τιμωρη πασαν εκδηλωσιν κακου θα προπορευθη κατ’εμπροσθεν αυτου και θα κυκλωση με φλογας τους εχθρους του.

4.Ερριψαν φως εκθανβωτικον αι αστραπαι του εις ολην την οικουμενην, ειδε την εμφανισιν του η γη και εσαλευθη από ισχυρους σεισμους.

5.Τα ορη ελυωσαν σαν κηρος ενωπιον του Κυριου, ενωπιον του Κυριαρχου και Δεσποτου ολης της γης.

6.Διεκηρυξαν και διελαλησαν οι εν ουρανοις αγγελοι την δικαιοσυνην του και ειδαν ολοι οι επι γης λαοι την δοξαν του.

7.Ας κατασχυνθουν ολοι οσοι προσκυνουν τα γλυπτα και οσοι καυχωνται δια τα ειδωλα των, ατινα θα κατασυντριβουν και θα εξαφανισθουν κατά την φοβεραν ταυτην επιφανειαν του Θεου.Προσκυνησατε τον ολοι οι αγγελοι του.

8.Ηκουσε τας συνεπειας που ειχε μεταξυ των εθνων η θεια καταβασις και ηυφρανθη η Σιων και εσκιρτησαν εξ αγαλλιασεως αι λοιπαι πολεις της Ιουδαιας,αι ως μητερα πολιν αναγνωριζουσαι την Ιερουσαλημ.Ηυφρανθησαν και εσκιρτησαν ενεκα των δικαιων σου κρισεων, Κυριε, η επικρατησις των οποιων θα επιφερη και την ολοσχερη εξαφανισιν του κρατους των ειδωλων και της αμαρτιας.

9.Διοτι συ εισαι Κυριος υψιστος επι πασης της γης. Διοτι απεδειχθης υψιστος καθ’υπερβολην και ασυγκριτως ανωτερος από ολους τους ψευδοθεους των ειδωλων.

10.Οσοι αγαπατε τον Κυριον, μισειτε ανευ διακοπης και χαλαρωσεως τινος οιονδηποτε εργον πονηρον.Μη ζητειτε να υπερασπισετε εαυτους ανταποδιδοντες κακα εις τους αδικουντας υμας.Ο Κυριος φυλασσει τας ψυχας των αφωσιωμενων,θα ελευθερωση αυτους από τας κακοποιους χειρας των αμαρτωλων.

11.Δια της ελευσεως του Θεου ανετειλεν εις τον δικαιον φως ζωης χαριτωμενης και ευδαιμονος και ευφροσυνη εις τους ευθεις κατά την καρδιαν.

12.Ευφρανθητε, δικαιοι, δια της επικοινωνιας και του συνδεσμου σας μετα του Κυριου και αναπεμπετε δοξολογιας διατηρουντες παντοτε εις τον νουν σας την αναμνησιν της αγιοτητος του.


ΨΑΛΜΟΣ 97(ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΔΑΥΙΔ)

ΑΙΝΟΣ ΣΤΟ ΘΕΟ.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ-ΑΝΤΙΜΑΓΙΚΗ.

1.Ψαλατε προς δοξαν του Κυριου ασμα νεον που να αρμοζη προς τας νεας περιστασεις και τας νεας προς ημας δωρεας του Κυριου, διοτι εποιησεν εργα θαυμαστα και καταπληκτικα ο Κυριος σωτηριαν και νικην κατηγαγε προς δοξαν του η δεξια του και ο αγιος βραχιων του.

2.Κατεστησεν ο Κυριος περιφανη και γνωστην εις ολους την σωτηριαν του, εις όλα τα ενθη εφανερωσε την δικαιοσυνην του, ητις επαταξε τους αδικουντας και καταπιεζοντας τον λαον του.

3.Ενεθυμηθη την περι ελεους αυτου υποσχεσιν, την οποιαν εδωκεν εις τον Ιακωβ, και δεν ελησμονησε την πιστοτητα και φιλαληθειαν αυτου προς επροςεσιν της υποσχεσεως ταυτης χαριν του οικου Ισραηλ.Ολα τα περατα της γης,παντες οσοι κατοικουν εις αυτην από την μιαν ακραν εως την αλλην και μεχρι των εσχατιων της, ειδον την σωτηριαν του Θεου μας.

4.Επευφημησατε μεθ’ ιερου ενθουσιασμου προς δοξαν του Θεου μας ολοκληρος η γη καολοι οι κατοικοι της , αναπεμψατε ασμα και σκιρτησατε εξ αγαλλιασεως και ψαλατε.

5.Ψαλατε προς υμνον του Κυριου με κιθαραν, με κιθαραν και με μελος φωνητικης ψαλμωδιας.

6. με σαλπιγγας εκ μεταλλου σφυρηλατημενου και με τον ηχον σαλπιγγος κερατινης επευφημησατε ευλαβως και μεθ’ ιερου ενθουσιασμου ενωπιον του βασιλευοντος Κυριου.

7.Ας σαλευθη χορευουσα η θαλασσα και όλα εκεινα, τα οποια πληρουν και γεμιζουν αυτην ας σαλευθη σκιρτωσα και η οικουμενη και ολοι οσοι κατοικουν εν αυτή.

8.Οι ποταμοι ας χειροκροτησουν ολοι μαζι, τα ορη ας σκιρτησουν εξ αγαλλιασεως.

9.Ο κοσμος ολος θα ειρηνευση και θα ευτυχηση.Διοτι ο Κυριος ερχεται να βασιλευση ο Κυριος και ως Κριτης θα κρινη την οικουμενην με δικαιοσυνην και τους λαους μετ’ ισοτητος και απροσωποληψιας.

ΨΑΛΜΟΣ 98(ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΔΑΥΙΔ)

ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΟΝ ΘΕΟ.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ.

1.Ο Κυριος ανελαβε την βασιλειαν, ας οργιζωνται και ας αφηνιαζουν οι λαοι.Ουδεν θα επιτυχουν. Εβασιλευσεν αυτος ο οποιος καθηται επι των Χερουβειμ, ας σαλευθη και ας συνταραχθη η γη εκ των αντιδρασεων και της αντιστασεως της.Εις ουδεν θα ισχυση.

2.Ο Κυριος ενεθρονισθη εν τη Σιων μεγας, υπερτερος των ηττηθεντων εχθρων του και είναι υψηλος και ανωτερος εις ισχυν και κρατος υπερ παντας τους λαους.

3.Ας ανυμνησουν και ας δοξολογησουν το μεγα ονομα σου, διοτι λογω της συντριπτικης και ακαταγωνιστου δυναμεως σου, το ονομα σου είναι φοβερον, λογω δε της αποστροφης σου προς το κακον είναι και αγιον.

4.Η τιμημενη και ενδοξος μεγαλειοτης του βασιλεως μας αγαπα την δικαιοσυνην και ουχι την αυθαιρεσιαν.Συ καθιδρυσας και εθεμελιωσας διαταξεις και εντολας ευθυτητος και ισοτητος, συ εκαμες κρισιν και ησκησας δικαιοσυνην μεταξυ των απογονων του Ιακωβ,τους οποιους ιδιαιτερως επροστατευσας.

5.Κατανοησατε λοιπον το υψος του Κυριου και ανταξιως προς το υψος τουτο δοξολογειτε Κυριον τον Θεον μας και προσκυνειτε ευλαβως τον εν τω Ναω της Σιων τοπον, επι του οποιου πατουν οι ποδες του, διοτι είναι ουτος τοπος ιερος και αγιος.

6.Ο Μωυσης και ο Ααρων, οι αγιοι ουτοι ανδρες, ησαν μεταξυ των ιερεων του, και ο ωσαυτως αγιος Σαμουηλ ητο μεταξυ εκεινων, οι οποιοι επεκαλουντο το ονομα του, επεκαλουντο δια προσευχης τον Κυριον και αυτος τους εισηκουεν.

7.Απο τον πυρινον στυλον της νεφελης, η οποια κατεβαινεν εις την σκηνην του μαρτυριου, ωμιλει προς αυτους, διοτι εφυλαττον τας εν ταις εντολαις του μαρτυριας του και τα προσταγματα, τα οποια εδωκεν εις αυτους.

8.Κυριε και Θεε μας, συ τους ηκουες με ευμενειαν ω Θεε μου, συ με πασαν αγαθοτητα εγινεσο ιλεως και συγγνωμικος εις τα αμαρτηματα των, αφου ετιμωρεις και δεν αφηνες ανευ εκδικησεως  πασας  τας ανθρωπινας αδυναμιας και παραβασεις των.

9.Ανταξιως του ανυπερβλητου υψους του δοξολογειτε και ανυμνειτε τον Κυριον και Θεον μας και προσκυνειτε ευλαβως αυτόν εις την Σιων, εις το ορος αυτου το αγιον, διοτι αγιος είναι Κυριος ο Θεος ημων και εν αγιω τοπω υπο αγιων λατρεων πρεπει να προσκυνηται.


ΨΑΛΜΟΣ 99(ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΔΑΥΙΔ)

Ο ΘΕΟΣ ΣΥΓΧΩΡΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.

1.Επευφημησατε με ιερον ενθουσιασμον τον Κυριον οι κατοικοι ολοκληρου της γης.

2.Προσφερατε εις τον Κυριον μετα καρδιας προθυμου και ευφραινομενης την δουλικην λατρειαν σας εισελθετε μετ’ αγαλλιασεως εις τον ναον του και εμφανισθητε ενωπιον αυτου

3.Ενθυμουμενοι οσα υπερ ημων εποιησε, μαθετε εξ αυτων των πραγματων, ότι ο Κυριος ο Δεσποτας και Δημιουργος του παντος, είναι ο Θεος μας αυτος μας εδημιουργησε και μας ανεδειξε γενος εκλεκτον και όχι ημεις. Ημεις δε ειμεθα λαος του, και προβατα τα οποια με επιμελειαν και στοργην βοσκει και διατρεφει και τα οποια ανηκομεν εξ ολοκληρου εις αυτόν.

4.Εισελθετε λοιπον εις τας πυλας του ναου του με δοξολογιας εισελθετε εις τας αυλας του ιερου περιβολου του με υμνους.

Δοξολογειτε αυτόν, υμνειτε ακαταπαυστως το ονομα του.

5.Διοτι είναι αγαθος και ευεργετικος ο Κυριος το ελεος του είναι ανεξαντλητον και αστειρευτον εις τους αιωνας, και πιστως τηρει τας προς ημας επαγγελιας του από την μιαν γενεαν εις την αλλην γενεαν συνεχως και απαυστως.


ΨΑΛΜΟΣ 100(ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΔΑΥΙΔ)

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ.

1.Το ευσπλαγχνικον σου ελεος και την τελειαν και απροσωποληπτον δικαιοσυνην σου ενωπιον σου.Κυριε, θα ψαλω

2.θα σε ανυμνησω δι’αυτά και θα εξετασω προσεκτικα την οδον και τον τροπον της ζωης και συμπεριφορας τον αμεμπτον, ώστε να πολιτευωμαι κατ’αυτόν.Ποθω,Κυριε, την παρουσιαν σου.Ποτε θα ελθης προς με? Ιδου πως επολιτευθην μεχρι σημερον και τι υποσχομαι να τηρησω πιστως και εις το μελλον.Συμπεριεφερομην παντοτε κατά το παρελθον εν μεσω της οικογενειας μου με ακακιαν καρδιας και στοργην απηλλαγμενην πονηριας και εγωισμου.

3.Δεν εθετον ποτε ενωπιον των οφθαλμων της διανοιας μου παρανομους πραξεις, αλλ’ εβδελυσσομην το κακον και ως απλην σκεψιν και ενθυμησιν.Απεστραφην τους αρεσκομενους εις την ανομιαν και συστηματικως παραβαινοντας τον νομον, και οσονδηποτε και αν επεζητησαν δια της κολακειας να αρεσουν εις εμε, εγω τους εμισησα.

4.Δεν προσεκολληθη προς εμε ως μελος της ακολουθιας και αυλης μου καρδια στρεβλη και διεστραμμενη ενώ δε ο πονηρος ανθρωπος απεμακρυνετο απ’εμου εμποδιζομενος να εισχωρηση εις το περιβαλλον και την ακολουθιαν μου, εγω τον ηγνοουν και δεν ειχον καμμιαν σχεσιν προς αυτόν.

5.Εκεινον ο οποιος κρυφιως εκατηγορει τον πλησιον του δια να τον αποξενωση από την ευνοιαν μου,μονοπωλων ταυτην υπερ του εαυτου του, τουτον απεδιωκον.Με ανθρωπον εχοντα ομμα επηρμενον, περιφρονητικως ριπτομενον εις τους αλλους, και καρδιαν απληστον και γεματην πλεονεξιαν, δεν συνετρωγον με αυτόν.

6.Οι οφθαλμοι μου προσεβλεπον μετ’ ευνοιας προς τους ανθρωπους της χωρας μου, τους πιστους και ειλικρινεις, και αυτους εδεχομην δια να συγκαθηνται μαζι μου συμβουλοι μου ανιδιοτελεις λαλουντες την αληθειαν προς εμε εκεινος που επολιτευετο και συμπεριεφερετο αμεμπτως, αυτος ητο λειτουργος και υπαλληλος του κρατους μου.

7.Οπως εις το παρελθον, ουτω και εις το μελλον δεν θα κατοικη ως αυλικος μου εις τον οικον μου ανθρωπος εγωιστης και υπερηφανος, εκεινος δε που λαλει αδικα δεν θα ευδοκιμηση ουτε θα μπορεση να σταθη εμπρος μου.

8.Εκαστην πρωιαν, οσακις θα ασκω το εργον του Κριτου και θα αποδιδω δικαιοσυνην, όπως εις το παρελθον ουτω και εις το μελλον,θα παραδιδω εις θανατον ολους τους αμαρτωλους της χωρας, τους θανασιμως εγκληματησαντας, δια να εξολοθρευσω ουτως από την πολιν του Κυριου, την Ιερουσαλημ,ολους οσοι εργαζονται την ανομιαν.

 πηγη:το ψαλτηριον του προφητου και βασιλεως ΔΑΥΊ΄Δ μετα συντομου ερμηνειας, Συγγραφευς  ΠΑΝ.Ν.ΤΡΕΜΠΕΛΑ (εκδοσις εικοστη εκτη)